Για την διευκόλυνση καταχώρησης ενός menu στον Configurator για χρήση στο Meridian Order 3 θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω έννοιες οι οποίες θα βοηθήσουν για την σωστή και γρήγορη εργασία.
Ένα menu αποτελείται από:
Κατηγορίες
Το menuέχει δενδροειδή μορφή και η ρίζα του δένδρου είναι η ονομασία του τιμοκαταλόγου. Κάτω από την ρίζα μπορούν να φτιαχτούν απεριόριστες κατηγορίες χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε κάθε κατηγορία μπορούν επίσης να φτιαχτούν απεριόριστες κατηγορίες (υποκατηγορίες) και μέσα σε κάθε μία από αυτές απεριόριστες κατηγορίες μέχρι οποιοδήποτε βάθος χωρίς κανένα περιορισμό. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο πολλές κατηγορίες υπάρχουν, κύριες ή υποκατηγορίες, τόσο λιγότερα είδη θα έχει κάθε μία, ενώ αντίθετα όσο λιγότερες κατηγορίες υπάρχουν τόσο περισσότερα είδη θα έχει μέσα η κάθε μία. Άρα λοιπόν θα πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή για το συνολικό αριθμό κατηγοριών που θα πρέπει να έχει ένα menu. Η εμπειρία λέει ότι ένας αριθμός κατηγοριών από 10-17 συνολικά είναι ένα καλό menu. Για να διευκολυνθεί αυτό το αποτέλεσμα έχει προστεθεί στην κατηγορία η έννοια του attribute.
Attribute
Τα attributesμπαίνουν στις κατηγορίες για να μπορούν να απεικονιστούν ίδια είδη που όμως έχουν κάτι διαφορετικό μεταξύ τους. Για παράδειγμα η CocaCola330ml, η CocaCola 500mlκαι η CocaCola 1.5ltείναι το ίδιο μεν είδος, CocaCola, αλλά είναι και διαφορετικό γιατί το καθένα από αυτά είναι σε διαφορετική συσκευασία. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα αναψυκτικά ενός καταλόγου. Τα attributesδηλώνονται κάτω από την αρχική κατηγορία Αναψυκτικά και μέσα σε αυτήν φτιάχνουμε 3 κατηγορίες με το όνομα του κάθε attributeπου μέσα σε αυτήν βάζουμε το κάθε ένα είδος αντίστοιχα.
Είδη
Για την καταχώρηση των ειδών στο MeridianOrder 3 έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί ο αριθμός αυτών χαμηλά. Έτσι στα είδη έχει προστεθεί η έννοια Groupγια να μπορεί να γίνεται ο προσδιορισμός κάθε είδους με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Συστατικά
Στο κάθε είδος υπάρχουν συστατικά τα οποία μπορεί να αποτελούν συνταγή ή όχι. Οποιοδήποτε από τα συστατικά που περιέχονται στο είδος μπορεί να αφαιρεθεί κατά την παραγγελία, να διπλασιαστεί, τριπλασιαστεί ή τετραπλασιαστεί η ποσότητα του, ενώ αντίστοιχα τα πρόσθετα συστατικά μπορούν να προστεθούν, να διπλασιαστούν, τριπλασιαστούν ή τετραπλασιαστούν. Σε κάθε συστατικό υπάρχει η δυνατότητα να μπει αξία για να γίνεται αυτόματα αναπροσαρμογή στην τιμή του είδους. Η αξία στα συστατικά της συνταγής προστίθεται μόνο όταν αυτά διπλασιάσουν, τριπλασιάσουν ή τετραπλασιάσουν την ποσότητα. Δηλαδή η αξία του συστατικού της συνταγής περιλαμβάνεται μέσα στην αξία του προϊόντος.
Group
Σε κάποια είδη η ανάγκη αναλυτικότερης περιγραφής ενός είδους λόγω των χαρακτηριστικών του είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία. Για παράδειγμα η πίτσα μαργαρίτα η οποία μπορεί να υπάρχει σε 3 μεγέθη (ατομική, μεσαία, οικογενειακή) και τρία διαφορετικά είδη ζύμης (κανονικό, ολικής, πολύσπορη) και με τρεις τύπους ανοίγματος φύλου (crispy, κανονικό, αφράτο) ή ο καφές που μπορεί να έχει σκέτος, μέτριος, γλυκός. Με την χρησιμοποίηση των groupόλες αυτές οι ιδιαιτερότητες / συστατικά μπορούν να γραφτούν για το κάθε είδος περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αλόγιστη καταχώρηση νέων ειδών για να καλυφθεί η παραπάνω ανάγκη. Κάθε είδος μπορεί να έχει περισσότερα του ενός groupγια να συστατικά του με προϋπόθεση ότι τα GROUP με μονό αριθμό (1, 3, 5 κλπ.) θα ορίζουν συστατικά τα οποία ο χρήστης θα είναι υποχρεωμένος να επιλέξει τουλάχιστον ένα από αυτά ενώ στα groupμε ζυγό αριθμό ο χρήστης μπορεί να μην επιλέξει τίποτα από τα προβλεπόμενα.
Παράδειγμα
Για την καταχώρηση του Καφέ μπορεί να γίνει μία κατηγορία Καφέδες. Μέσα στην κατηγορία να φτιαχτεί ένα είδος Nescafe το οποίο να έχει 2 groupμε μονό αριθμό. Στον αριθμό 1 να μπουν Φραπέ και Νες ενώ στον αριθμό 3 να μπουν το Σκέτο, Μέτριο, Γλυκό. Φυσικά θα μπορεί να μπει και το Προς Μέτριο, Προς Γλυκό για γρήγορη επιλογή. Στα συστατικά θα μπει το Γάλα, Ζαχαρίνη, Μαύρη Ζάχαρη, Πάγος, Baileys, Decafeine, Βαρύς, Ελαφρύς κλπ. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα φτιαχτεί μέσα στην κατηγορία Καφέδες η υποκατηγορία ΦΡΑΠΕ, ΝΕΣ που μέσα στην κάθε κατηγορία θα υπήρχαν τα ΦΡΑΠΕ ΣΚΕΤΟ, ΦΡΑΠΕ ΣΚΕΤΟ με ΓΑΛΑ, ΦΡΑΠΕ ΜΕΤΡΙΟ, ΦΡΑΠΕ ΜΕΤΡΙΟ με ΓΑΛΑ, ΦΡΑΠΕ ΓΛΥΚΟ, ΦΡΑΠΕ ΓΛΥΚΟ με ΓΑΛΑ και αντίστοιχα στην άλλη κατηγορία οι Νες καφέδες.