fbpx

Οι κίνδυνοι για μία επιχείρηση να χάσει ή να διαρρεύσουν τα δεδομένα της είναι πολλοί και είναι καθημερινοί. Οι τρεις πιο προφανείς περιπτώσεις που μπορεί να γίνει αυτό είναι γιατί:

  • Χάλασε ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή και χάθηκαν όλα. Τέτοια περίπτωση σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης είναι αρκετά συνηθισμένη αφού οι υπολογιστές λειτουργούν σε περιβάλλον εργασίας αρκετά δύσκολο για τις προδιαγραφές τους. Προστασία για μία τέτοια περίπτωση είναι μία αδιάλειπτη διαδικασία backup σε εξωτερικό του υπολογιστή μέσο όπως για παράδειγμα ένας σκληρός δίσκος. Μία τέτοια εγκατάσταση που σίγουρα διασφαλίζει την προστασία των δεδομένων θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να παρακολουθείται από τεχνικό ώστε να υπάρχει η σιγουριά ότι όλα δουλεύουν σωστά.
  • Κάποιος πήρε τον ολόκληρο τον υπολογιστή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος κακόβουλος μπήκε μέσα σε μία επιχείρηση και σήκωσε τα computer. Αυτό έχει συμβεί και κατά την διάρκεια που η επιχείρηση είναι σε λειτουργία αλλά και όταν είναι κλειστά. Μία λύση με εξωτερικό σκληρό δίσκο είναι αρκετά συμφέρουσα από πλευράς τιμής, διαφυλάσσει τα δεδομένα και δεν χρειάζεται να ξανά γραφτούν όλα από την αρχή αλλά δεν διαφυλάσσει τα ανάγνωσή τους από αυτόν που πήρε το computer. Μία λύση για να προστατευτείς από τέτοια περίπτωση, να βρει κάποιος τα δεδομένα σου και να δει ότι έχεις μέσα είναι να μπει ένας server μέσα στην επιχείρηση, να είναι κάπου που δεν θα έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε και οι υπολογιστές που τρέχουν το πρόγραμμα να είναι απλά dummy terminals χωρίς δεδομένα. Φυσικά η λύση με τον εξωτερικό σκληρό δίσκο στον server για προστασία από καταστροφή όπως αναφέρθηκα παραπάνω θα πρέπει να υπάρχει. Εάν βέβαια κάποιος πάρει και τον server τότε η προστασία των δεδομένων από τρίτος δεν υπάρχει.
  • Κάποιος πήρε αντίγραφο των δεδομένων του υπολογιστή. Αυτή ίσως είναι η χειρότερη περίπτωση από όλες αφού και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις η ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση γίνεται άμεσα αντιληπτή και είναι άμεσα διαχειρίσιμη. Μπορεί να είναι περιορισμένος ο τρόπος αντίδρασης τουλάχιστον στην δεύτερη περίπτωση αλλά τουλάχιστον είναι άμεσος. Σε αυτήν την περίπτωση η ζημιά που θέλει να κάνει αυτός που πήρε τα δεδομένα είναι σίγουρη αφού υπάρχει σχέδιο και μέθοδος. Δεν είναι άμεσα αντιληπτή με αποτέλεσμα ο χρόνος να τρέχει προς όφελος του κακόβουλου αφού έχει και το περιθώριο του αιφνιδιασμού. Έτσι μπορεί να βρεθεί να κάνει κάποιος καταγγελία σε δημόσια αρχή, να εκβιάζει για περισσότερα χρήματα, να πουλήσει πελατολόγια σε ανταγωνιστές, να δώσει στοιχεία και συνταγές προϊόντων στο Internet και πάρα πολλά άλλα. Σε αυτήν την περίπτωση οι παραπάνω τρόποι προστασίας που ανάφερα δεν έχουν καμία σημασία και δεν μπορούν να προστατέψουν τα δεδομένα. Εδώ μια ειδική ομάδα από IT θα μπορούσε με διάφορες τεχνικές να αποτρέψει τέτοια κατάσταση, να μπλοκάρει τέτοιους χρήστες αλλά αυτό είναι πάρα πολύ δαπανηρό αφού προϋποθέτει τεχνικό τμήμα με μεγάλες αμοιβές για την δημιουργία και παρακολούθηση τέτοιου συστήματος.

Μια επιχείρηση μαζικής εστίασης σήμερα μπορεί να έχει πλήρη προστασία δεδομένων από όλες τις παραπάνω περιπτώσεις με σύστημα παραγγελιοληψίας Meridian και αποθήκευση δεδομένων στο Microsoft Azure Cloud.

Γιατί το Meridian με δεδομένα στο Cloud:

  • Δεν κρατάει ο υπολογιστής δεδομένα μέσα τον σκληρό δίσκο. Όλα τα δεδομένα βρίσκονται σε ένα data center της Microsoft το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε όποιο σημείο του πλανήτη θέλουμε αφού υπάρχουν data centers στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αυστραλία και στην Αμερική. Για όλα τα δεδομένα που κρατούνται στο Microsoft Azure Cloud αυτόματα και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση υπάρχει πάντα αντίγραφο και μάλιστα όχι στο ίδιο data center αλλά σε άλλο. Ίσως και σε διαφορετική χώρα. Δηλαδή εάν για παράδειγμα πάρει φωτιά και καταστραφεί τελείως όλο το data center που βρίσκεται στην Ιρλανδία υπάρχει αντίγραφο όλων των δεδομένων στην Ολλανδία. Δηλαδή με απλά λόγια τα δεδομένα δεν θα χαθούν ποτέ.
  • Επιτρέπει πρόσβαση στα δεδομένα μόνο από συγκεκριμένη IP διεύθυνση. Μία από τις αμέτρητες δυνατότητες ασφάλειας που παρέχει το cloud είναι ο περιορισμός πρόσβασης μόνο από συγκεκριμένη διεύθυνση IP. Δηλαδή με απλά λόγια μόνο τα computer που μπαίνουν από την διεύθυνση της επιχείρησης μας ή του σπιτιού μας μπορούν να τρέξουν το πρόγραμμα. Από οπουδήποτε αλλού αυτό δεν είναι εφικτό. Άρα για την περίπτωση που κάποιος πάρει τον υπολογιστή μέσα από το μαγαζί και προσπαθήσει να τρέξει το πρόγραμμα για να δει τα δεδομένα μας αυτό δεν είναι εφικτό. Το πρόγραμμα δεν θα ξεκινήσει καθόλου αφού από την διεύθυνση IP που θα προσπαθήσει να το ανοίξει δεν έχει πρόσβαση.
  • Δεν δίνει την δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφου των δεδομένων σε κανένα. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη λειτουργία του Meridian που τρέχει στο Cloud. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος και για κανένα σχετικό ή όχι με τους υπολογιστές να μπορέσει να τραβήξει αντίγραφο των δεδομένων από το Cloud.

Αυτό είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και να προσφέρουμε στους πελάτες μας που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο

Pin It